Molenstraat (Antwerpen)

Beschrijving

Straat met geknikt tracé tussen de Sanderusstraat en de Mechelsesteenweg. In 1490 reeds vermeld als Meulestraatje, in 1846 gewettigd als Molenstraat. De straatnaam is ontleend aan de windmolens genaamd "De Oranjeboom" en "Coolhaes" die ter hoogte van huidige Molenstraat aan de Mechelse Steenweg stonden.

De oorspronkelijke bebouwing met burgerhuizen uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw is slechts sporadisch bewaard. Op nummers 53-55, hoek Montebellostraat, twee gekoppelde burgerhuizen naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1875. De opdrachtgever Adriaan Jozef Arnou, was de vader van architect Albert Arnou, die hier van begin jaren 1890 tot midden jaren 1900 woonde en kantoor hield.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#971 (nummers 53-55).