Teksten van Montebellostraat

https://id.erfgoed.net/themas/11810

Montebellostraat ()

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Mechelsesteenweg en de Molenstraat, in 1850 geopend als steeg, doorgetrokken tot aan Molenstraat in 1852 en bebouwd vanaf 1853. De straatnaam verwijst naar het naburige fort Montebello, opgericht in 1806-1810 op de plaats van het vroegere Luizenfort. Door de Fransen genoemd naar het Lombardische dorp Montebello, waar ze in 1800 de Oostenrijkers versloegen.

De straat werd grotendeels bebouwd tijdens het derde kwart van de 19de eeuw, met nog enkele panden uit de jaren 1880. Tot de mest gave voorbeelden van de oorspronkelijke bebouwing behoren de nummers 15, 16, 17 en 43. Het betreft bescheiden burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl, gemiddeld drie traveeën breed en twee tot drie bouwlagen hoog onder zadeldak.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Montebellostraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195016 (geraadpleegd op ).


Montebellostraat ()

Tussen Mechelse Steenweg en Molenstraat, in 1850 geopend als steeg, doorgetrokken tot aan Molenstraat in 1852. Naamgeving in verband met naburige fort Montebello, laatstgenoemde opgericht in 1806-10 op plaats van het vroegere Luizenfort en door Fransen genoemd naar het Lombardische dorp Montebello waar ze in 1800 de Oostenrijkers versloegen. Oudste bebouwing opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, thans vrij vlakke gevelwanden met enkelhuizen uit de 19de en de 20ste eeuw; bepleisterde en beschilderde, bakstenen of gecementeerde lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsthoogte. Enkele markante erkers en balkons, voorts rechthoekige muuropeningen.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Montebellostraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113579 (geraadpleegd op ).