Geografisch thema

Nassaustraat

ID
11816
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11816

Beschrijving

Tussen Amsterdamstraat en Nassaubrug. Gelegen ter plaatse van het voormalige Nassauplein en de noordelijk aansluitende Lillopoortstraat. Naamgeving van het plein, later overgegaan op de straat, naar aanleiding van het bezoek van koning Willem I uit het Huis van Oranje en Nassau op 17 oktober 1822 voor de plechtige inhuldiging van de Nassaubrug. De eigenlijke Nassaustraat is pas ontstaan na afbraak in 1866 van de Lillopoort, uitkomend op de polders van Oosterweel en Lillo en gelegen ongeveer halverwege de huidige straat, en in 1867 van de westelijke bebouwing van de Lillopoortstraat. Westzijde van de Nassaustraat met smalle doorgang zonder huisnummers die uitgeeft op de Bataviastraat.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nassaustraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.