Nottebohmstraat

Beschrijving

De Nottebohmstraat is een rechte straat, gelegen in de wijk Zurenborg tussen de Dageraadplaats en de Plantin en Moretuslei. De straat werd in 1883 aangelegd en genoemd naar de gebroeders Jan en Willem Nottebohm uit Westfalen, die zich in 1811 in Antwerpen vestigden en hier een belangrijke handelsfirma stichtten. De nazaten van deze familie hebben belangrijke investeringen gedaan in deze straat, en realiseerden grote ensembles van burgerhuizen in neoclassicistische stijl. Een andere privé-investeerder, gelinkt aan de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen was Louise Serruys.

De bebouwing in de straat vertoont door de grootschalige seriebouw een homogeen karakter, dat perfect het eind-19de-eeuwse beeld van Zurenborg schetst. We zien er lange rijen bescheiden burgerhuizen, bebouwd in een weloverdacht schema naar ontwerp van Albert Arnou, Ernest Dieltiëns of aannemer J. Verbert.