Teksten van Nottebohmstraat

Nottebohmstraat (herinventarisatie) ()

De Nottebohmstraat is een rechte straat, gelegen in de wijk Zurenborg tussen de Dageraadplaats en de Plantin en Moretuslei. De straat werd in 1883 aangelegd en genoemd naar de gebroeders Jan en Willem Nottebohm uit Westfalen, die zich in 1811 in Antwerpen vestigden en hier een belangrijke handelsfirma stichtten. De nazaten van deze familie hebben belangrijke investeringen gedaan in deze straat, en realiseerden grote ensembles van burgerhuizen in neoclassicistische stijl. Een andere privé-investeerder, gelinkt aan de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen was Louise Serruys.

De bebouwing in de straat vertoont door de grootschalige seriebouw een homogeen karakter, dat perfect het eind-19de-eeuwse beeld van Zurenborg schetst. We zien er lange rijen bescheiden burgerhuizen, bebouwd in een weloverdacht schema naar ontwerp van Albert Arnou, Ernest Dieltiëns of aannemer J. Verbert.

Auteurs:  Hooft, Elise

Nottebohmstraat ()

Gelegen in de wijk Zurenborg tussen Dageraadplaats en Plantin en Moretuslei. Naamgeving op 8 oktober 1883 naar de gebroeders Jan en Willem Nottebohm uit Westfalen, die zich in 1811 in Antwerpen vestigden en hier een belangrijke handelsfirma stichtten.

Enkelhuizen uit de laatste kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en drie bouwlagen voornamelijk aan de pare zijde en twee of drie traveeën en twee bouwlagen voornamelijk aan de onpare zijde, veelal opgetrokken in groep of gebouwd volgens een bepaald schema onder meer de nummers 15 tot 21 naar ontwerp van A. Arnou, van 1896, of de nummers 30 tot 54 naar ontwerp van E. Dieltiens, van 1890.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met plastisch uitgewerkt en neoclassicistisch decor van schijnvoegen, lijst- en stucwerk, frontons, klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en consoles, nummers 30 tot 54 met alternerende kroonlijsthoogte.

Nummers 9 tot 13, 17-19, 35, 43, 8 tot 18, 24, 44 met balkon, meestal met ijzeren leuning. Nummer 47 met café-pui op afgeschuinde hoek gericht naar Plantin en Moretuslei.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouw. D2, 1896, MA. 20.316, doss. 1267; 1890, MA. 20.258, doss. 286.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita