Peter Benoitstraat

Beschrijving

Straat met geknikt tracé tussen de kruising van Gounodstraat, Verdussenstraat en Constantia Teichmannplaats, en de Van Schoonbekestraat. Oorspronkelijk een gedeelte van de Teichmannstraat, doodlopend aan de zuidzijde, werd de straat in 1894 op initiatief van grondeigenaar Auguste Gossen doorgetrokken tot de Van Schoonbekestraat. Sinds 1894 vernoemd naar de componist Peter Benoit (1834-1901).

De westzijde wordt gedomineerd door de ensembles burgerhuizen Gossen-Van den Wouwer en Thys-Van den Wouwer, in 1898 en 1901 ontworpen door architect Emile Thielens, gekenmerkt door een afwisseling van historiserende stijlen en eigentijdse art nouveau. Ensemble burgerhuizen in beaux-artsstijl aan de oostzijde, een deel gebouwd kort vóór de Eerste Wereldoorlog, de overige tijdens de vroege jaren 1920. Naoorlogse flatgebouwen op de hoeken met de Van Schoonbekestraat.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo