Teksten van Peter Benoitstraat

https://id.erfgoed.net/themas/11834

Peter Benoitstraat ()

Straat met geknikt tracé tussen de kruising van Gounodstraat, Verdussenstraat en Constantia Teichmannplaats, en de Van Schoonbekestraat. Oorspronkelijk een gedeelte van de Teichmannstraat, doodlopend aan de zuidzijde, werd de straat in 1894 op initiatief van grondeigenaar Auguste Gossen doorgetrokken tot de Van Schoonbekestraat. Sinds 1894 vernoemd naar de componist Peter Benoit (1834-1901).

De westzijde wordt gedomineerd door de ensembles burgerhuizen Gossen-Van den Wouwer en Thys-Van den Wouwer, in 1898 en 1901 ontworpen door architect Emile Thielens, gekenmerkt door een afwisseling van historiserende stijlen en eigentijdse art nouveau. Ensemble burgerhuizen in beaux-artsstijl aan de oostzijde, een deel gebouwd kort vóór de Eerste Wereldoorlog, de overige tijdens de vroege jaren 1920. Naoorlogse flatgebouwen op de hoeken met de Van Schoonbekestraat.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Peter Benoitstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195150 (geraadpleegd op ).


Peter Benoitstraat ()

Tussen Gounod- en Schoonbekestraat, oorspronkelijk gedeelte van Teichmannstraat, doodlopend aan zuidzijde, doorgetrokken tot Van Schoonbekestraat circa 1900. Sinds 1894 huidige benaming naar de beroemde Vlaamse componist Peter Benoit (1834-1901). Heterogene bebouwing met statige burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw, onderbroken door recentere panden. Enkelhuizen in diverse stijlen met bakstenen, natuurstenen of bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsten, markante erkers en/of balkons.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Peter Benoitstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113603 (geraadpleegd op ).