Pothoekstraat

Beschrijving

Tussen Lange Van Bloer- en Onderwijsstraat. Circa 1840 zeer lange straat, zogenaamd Damstraat, van aan Sint-Willibrorduskerk tot Dambrugge. In 1863 werd noordelijk deel Lobroekstraat en zuidelijk deel bij Kerkstraat gevoegd. Tijdelijk ook Lange Pothoekstraat, naamgeving in verband met Potvliet of Vuilbeek, de grensbeek tussen Antwerpen en Borgerhout. Gekasseide straat met tramsporen en heterogene bebouwing opklimmend tot de 19de eeuw. Aan westzijde gebouwen van Stuivenberggasthuis. Voorts woon- en winkelhuizen van twee tot drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels, vaak met decoratief neoclassicistisch stucwerk en markante balkons.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Wylleman, Linda