Pyckestraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Haantjeslei en de Fransenplaats, geopend in 1886 en in 1887 genoemd naar baron Edward Pycke d’Ideghem (Brussel, 1807-Mechelen, 1892), gouverneur van de provincie Antwerpen van 1862 tot 1887.

Vrij homogene bebouwing van overwegen burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels in neoclassicistische stijl, twee tot drie bouwlagen hoog met centrale balkons en sober stucwerk, uit de periode van eind jaren 1880 tot begin jaren 1900. Tot de gaaf bewaarde panden behoren de voor eigen rekening gebouwde woning door architect Charles De Roeck uit 1887 op nummer 7, nummer 10, de woning Anna Stevens door aannemer Joannes Franciscus Reusens uit 1888 op nummer 14, de woning uit 1893 op nummer 17 en een geheel van drie woningen uit 1889-1892 op nummers 18-22 door aannemer Joseph Van Roey, nummers 31, 37, 39, 47, 55 en 59, de woning Henri Everaerts uit 1897 op nummer 64, de nummers 71 en 77. Meergezinswoning Alf. De Buysscher door architect Louis Hendrikx op nummer 52, en woning J.B. Mertens door Jos. Baeyens op nummer 54, beide uit 1913.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#1035 (nummer 7), 1888#1205 (nummer 14), 1893#480 (nummer 17), 1889# 981, 1891#684 en 1892#77 (nummers 18-22), 1897#61 (nummer 64), 1913#3142 (nummer 52) en 1913#3261 (nummer 54).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo