Stationsstraat

Beschrijving

Oplopend van het centrum (Biezenstraat) met station als perspectivische afsluiting. Ter hoogte van de Vestbarm stond de voormalige Kloosterpoort. Het gedeelte tot het kruispunt met de Weggevoerdenstraat wordt gekarakteriseerd door een heterogene bebouwing: 19de-eeuwse huizen van twee à drie verdiepingen (onder meer nummer 3, 28), al dan niet aangepast tijdens de 20ste eeuw, naast baksteenarchitectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw (onder meer nummer 21) en nieuwe bouw. Enkele deels bewaarde neoclassicistische winkelpuien (nummer 5, 6, 2l. 23), naast veelal vernieuwde. Meer homogene bebouwing voorbij het kruispunt met de Weggevoerdenstraat (van nummer 33 en 36 af): voornamelijk verzorgde bepleisterde en beschilderde heren- en burgerhuizen met verspringende kroonlijsthoogte en ritmische aanwending van balkons, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 44-50 met vernieuwde lijstgevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle