Teksten van Stanleystraat

https://id.erfgoed.net/themas/11877

Stanleystraat ()

Met platanen beplante straat aan de westzijde van de verhoogde spoorwegberm van het Centraal Station, tussen de Lange Leemstraat en de Boomgaardstraat. Geopend in 1904. Naamgeving naar Henry Stanley (1841-1904), Engels Afrikareiziger, door Leopold II belast met de exploratie van de strook aan de Kongostroom in voormalig Belgisch Congo.

Eenzijdige westelijke bebouwing met een homogene rij burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl, op enkele na opgetrokken naar ontwerpen van de architect Louis Hamaide tussen 1904 en 1909. Tot de minder goed bewaarde panden van Hamaide behoren het neoclassicistische hoekcomplex voor V. Persoons op nummers 7-8 bestaande uit een café en aanpalend burgerhuis in neoclassicistische stijl, en het burgerhuis op nummer 10 oorspronkelijk deel uitmakend van een gelijkaardig hoekcomplex voor Alfons Standaert (Cobdenstraat) met een café en twee flankerende burgerhuizen, in 1904 opgetrokken op beide hoeken van Stanleystraat en Cobdenstraat. Van het geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen op nummers 1-5, met eenvoudige opstanden in alternerend geel en roomkleurig baksteenmetselwerk, werd het bouwdossier niet teruggevonden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1904#1982 (nummers 7-8), 1904#1500 (nummer 10).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2016: Stanleystraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185915 (geraadpleegd op ).


Stanleystraat ()

Tussen Lange Leemstraat en Boomgaardstraat. Geopend in 1904. Naamgeving naar Henry Stanley (1841-1904), Engels Afrikareiziger, door Leopold II belast met de exploratie van de strook aan de Kongostroom (Zaïre).

Oostzijde ingenomen door verhoogde spoorwegberm en aanplant van platanen. Eenzijdige westelijke bebouwing met homogene serie van rijhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak; eclectische stijl met art-nouveau-inslag te dateren tussen 1904 en 1914, waarvan meerdere naar ontwerp van L. Hamaïde. Lijstgevels, op een speelse manier afgewisseld door een enkele topgevel, met parement van natuursteen, rode of kleurig verglaasde baksteen, mozaïeken. Ritmerende erkers en balkons. Diverse muuropeningen met origineel schrijnwerk.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Stanleystraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113647 (geraadpleegd op ).