Straat op Zurenborg, tussen de Kleinebeer- en de Oostenstraat. Tot 1920 maakte de straat deel uit van de Rolwagenstraat, een historisch tracé dat in de verkaveling van de nieuwe wijk Zurenborg werd opgenomen en nog door haar iets kronkelende structuur wordt herkend. De huidige naamgeving werd gekozen naar analogie van veel straten in Zurenborg, die naar een sterrenbeeld zijn genoemd. Typisch voor dit deel van de wijk, tegen de spoorweg aan, is de combinatie van eind-19de-eeuwse burgerhuizen met burgerhuizen en flatgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Van de oudste huizen zijn die gebouwd door de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen het meest representatief. Architect Frans Van Rompaey drukte dan weer tijdens het eerste kwart van de 20Ste eeuw sterk zijn stempel op dit deel van de wijk, met architectuur die teruggrijpt naar eind-19de- of begin-20ste-eeuwse bouwstijlen.
In het straatbeeld zijn een aantal nieuwe gebouwen opgenomen, die de schaal van de originele bebouwing doorbreken. De aanwezige school, in een nieuw gebouw, gaat wellicht terug tot de school die de Naamlooze Maatschappij er in 1890 liet bouwen naar een ontwerp van architect Emile Wauters. Deze bouwmaatschappij was de motor achter de eind-19de-eeuwse ontwikkeling van de wijk tot woonwijk voor de middenklasse, met een hoogwaardige architecturale uitstraling.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Steenbokstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/185084 (geraadpleegd op ).
Tussen Lange Van Ruusbroec- en Oostenstraat. Gelegen in de wijk Zurenborg. Tot 1920 deel uitmakend van de Rolwagenstraat; huidige naamgeving naar sterrenbeeld. Burgerhuizen uit eind 19de en begin 20ste eeuw naast flatgebouwen uit begin 20ste eeuw.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Steenbokstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113649 (geraadpleegd op ).