Weggevoerdenstraat

Beschrijving

Oude uitvalsweg, extra muros, naar Aalst toe. Verbindt de Stationsstraat met de Steenweg op Aalst en loopt over de spoorweg. Voorbij het spoor, markerende barokke * Veldpoort, voormalige ingangspoort tot het neerhof van de abdij. De rechts aanpalende abdijmuur en de beplanting met lindebomen verdwenen begin 20ste eeuw en werden vervangen door huizenrij uit de tweede kwart van de 20ste eeuw. Gevelwanden met banale 19de-eeuwse lijstgevels (onder meer nummer 34) en baksteenarchitectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw tussen nieuwe bouw, verlevendigd door enkele kleurige accenten. Huizen van twee verdiepingen onder zadeldak met 19de-eeuwse lijstgevel, voornamelijk met twee traveeën en rechthoekige muuropeningen; wisselend parement. Accent op nummer 26 en 58. Nummer 26. Parement van lichtgele en turkooise faïencetegels verfraaid met faïencetegeltableau's: kop van rund en zwijn en opschrift "Frans Van den Berghe / beenhouwerij" (eerste kwart van de 20ste eeuw). Nummer 58. Kleurig parement met geometrische motieven uitgewerkt in lichtgele, bruine en zwarte faïencetegels (eerste helft van de 20ste eeuw). Op de rechterzijde voorbij het spoor, blok enkelhuizen met twee verdiepingen onder zadeldak uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 15-70); hoekhuis (F. Tavernestraat, nummer 1) gedateerd 1909. Typische bakstenen lijstgevels met picturaal gebruik van gekleurde steen en boogvormige muuropeningen; enkele panden reeds vervangen door nieuwe bouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle