Tweelingenstraat

Beschrijving

De Tweelingenstraat is gelegen op het Antwerpse gedeelte van de wijk Zurenborg, tussen de Dolfijnstraat en de Plantin en Moretuslei. De straat werd geopend bij gemeenteraadsbesluit van 1891 en werd aanvankelijk Tweelingstraat genoemd. Deze straat verwijst, zoals zoveel straatnamen in Zurenborg, naar een sterrenbeeld.

In de Tweelingenstraat vinden we een gaaf bewaard eind-19de-eeuws straatbeeld terug, grotendeels bestaande uit realisaties van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij was de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg en wist de wijk met talrijke modelprojecten in eigen beheer architecturaal op de kaart te zetten. Allen volgens dezelfde principes en in dezelfde schaal opgericht, vormen de huizenrijen samen een uniek beeld van het architecturale opzet van de maatschappij. In het noordelijke einde van de straat is het originele beeld onderbroken door een aantal woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, gebouwd na de schade die de Tweede Wereldoorlog aanrichtte in dit deel van de straat.