Van Arteveldestraat

Beschrijving

Tussen Gemeentestraat en De Conincplein, in zogenaamd "Statiekwartier". In 1868 eerst Quinten Matsijsstraat, daarna Van Arteveldestraat naar Jacob van Artevelde (circa 1290-1345); zuidelijk straatdeel werd in 1869 Breidelstraat. Drukke straat met heterogene bebouwing waarvan oudste panden opklimmen tot tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, centrale en enkele gevelbrede balkons. Vaak een recentere café-pui op begane grond.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Van Arteveldestraat 17-19 is het syndicaal huis, "De algemene centrale", naar ontwerp van Alfons Francken. Dit werd gebouwd in 1933.

• COPERS C., GEYBELS R. & FRANCK S. 2002: Tussen baksteen en utopie. Verhaal van een gebouw, Antwerpen.
  • Informatie verkregen van René Geybels (29 januari 2023).