Van den Nestlei

Beschrijving

Brede rechte laan met beboomde middenberm tussen Oostenstraat en Provinciestraat. In 1911 aangelegd in het verlengde van de Belgiëlei, samen met het doortrekken van de Plantin en Moretuslei, op gronden van het vroegere Wipplein en de eigendommen Isenbaert-De Boey en Donnet-Van Oenen. De bouwvoorschriften legden hier voor de gevels het exclusief gebruik van natuursteen op, en sloten de oprichting van nijverheidsgebouwen, fabrieken en pakhuizen uit.

Genoemd naar de liberale politicus Arthur van den Nest (1843-1913), schepen voor Schone Kunsten (1874-1882) en Financies (1885-1900) van de stad Antwerpen, en senator (1900-1913) voor het arrondissement Antwerpen.

Bebouwing met meergezinswoningen en appartementsgebouwen, aangezet nog vóór de eerste Wereldoorlog aangezet, en voltrokken tijdens de jaren 1920. Homogene bouwblokken in een mengeling van art nouveau, beaux-arts en art deco, vier tot zeven bouwlagen hoog, slechts sporadisch onderbroken door standaard flatgebouwen uit de naoorlogse decennia. Tot de minder interessante of verbouwde panden uit het interbellum behoren de meergezinswoning door de aannemer Gebroeders Moons uit 1927 op nummer 1 (hoek de Baron Joostensstraat), het appartementsgebouw Victor Van Riel door Joseph Hertogs en Gerard De Ridder uit 1929 op nummer 7-9 (Baron Joostensstraat), het opbrengsteigendom door Ernest Nagels uit 1914 op nummer 13, de meergezinswoning Frans Van Laer-Janssens uit 1924 op nummer 16, de meergezinswoning met kunstenaarsatelier Constant Van den Oever uit 1913 op nummer 20-20A en de gekoppelde appartementsgebouwen A. Le Voir en weduwe Irma de Mieszczanska uit 1927-1928 op nummers 22-24 door Ernest Nagels, de gekoppelde meergezinswoningen door de aannemer August Peeters-Gorissen op nummer 28-30 uit 1911, en de woning weduwe L. Egelie op nummer 32 door Ernest Nagels uit 1913. Verdwenen is het hotel John Jorens, een markant burgerhuis in art-nouveaustijl door Jacques De Weerdt uit 1913 (voorheen nummer 15).

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1927#28770 (nummer 1), 1929#33833 (nummer 7-9), 1914#6151 (nummer 13), 1924#18423 (nummer 16), 1913#2955, 1927#27296 en 1928#29023 (nummers 22-24), 1922#13103 (nummer 28-30), 1913#2952 (nummer 32) en 1913#3965 (hotel Jorens).