Van Diepenbeeckstraat

Beschrijving

Straat met geknikt tracé tussen Mercatorstraat en Lange Leemstraat. Aanvankelijk Grisarstraatje, een voetpad op gronden van de familie Grisar, in 1846 gewettigd als Rolwagenstraatje. Huidige naam sedert 1884 naar kunstenaar Abraham van Diepenbeeck (1596-1675). Het noordelijk straatdeel verdween bij de aanleg van verhoogde spoorwegberm.

Bebouwing van enkelhuizen in neoclassicistische stijl, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Tot meest gave panden behoren de nummers 23, 61, 63, 65-69, 66, 68, 70, 73, 75-79, 87 en 93. Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl aan het begin van de straat.