Geografisch thema

Violetstraat

ID
11918
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11918

Beschrijving

Tussen Pothoek- en Korte Beeldekensstraat, naamgeving in 1864 staat in verband met de voormalige wijk van tuiniers en bloemisten op Stuivenberg. Rechte straat met heterogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Sobere neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee of drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting. Nummer 57 met centraal balkon, nummer 27 met driedelige houten winkelpui. Voorts kleurige bakstenen gevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 37 met mozaïekpanelen, op begane grond houten pui met inspringende ingangstravee. Brede poorten wijzend op achterliggende magazijnen en bedrijfjes.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Stedelijke Kindertuin 20

  • Is deel van
    Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Violetstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11918 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.