De Walvisstraat is een rechte straat in de wijk Zurenborg, die de Door Verstraeteplaats verbindt met een ander rond plein waarop een bundel van zes straten toekomt. De straat werd in 1883 aangelegd en kreeg net al talrijke andere straten in de buurt een straatnaam verwijzend naar een sterrenbeeld.
Vrij homogene bebouwing in neoclassicistische en eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-elementen, uit laatste kwart 19de eeuw. De burgerhuizen tellen twee of drie traveeën en twee of drie bouwlagen, doorgaans met bepleisterde en beschilderde lijstgevels verhoogd met imitatievoegen, lijsten, panelen, stucdecoratie en balkons. Tussen de witte gevelrijen door, hier en daar een gevel in rode baksteenbouw met functioneel en decoratief gebruik van natuursteen. Markante hoeksituaties met Lange Van Ruusbroec-, Stier- en Nottebohmstraat, een stedenbouwkundig kenmerk dat overal in Zurenborg werd toegepast.
Opvallend in de Walvisstraat is dat zo goed als alle huizen deel uitmaken van vrij grote investeringsprojecten. Aannemer Louis Peeters-Gowie, Baron Nottebohm en later zijn weduwe, zijn in deze straat net zo actief als investeerder als de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen zelf. De bescheiden, maar afwisselend en speels vormgegeven huizenrijen die deze ontwikkelaars hier realiseerden, zijn representatief voor de bebouwing die Zurenborg zijn karakter verleent.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Walvisstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174048 (geraadpleegd op ).
Tussen Lange Van Ruusbroecstraat en Door Verstraeteplaats, evenals andere straten van Zurenborg, in 1883 genoemd naar een sterrenbeeld. Vrij homogene bebouwing in neoclassicistische en eclectische stijl met neorenaissance-elementen, uit laatste kwart 19de eeuw. Enkelhuizen van twee of drie traveeën en twee of drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels verhoogd met imitatievoegen, lijsten, panelen, stucdecoratie en balkons; afwisselend baksteenbouw met functioneel en decoratief gebruik van natuursteen. Markante hoeksituaties met Lange Van Ruusbroec-, Stier-en Nottebohmstraat.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Walvisstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113694 (geraadpleegd op ).