Zénobe Grammestraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen Cobdenstraat en Stanleystraat. Bij de opening in 1904 Grammestraat genoemd, huidige benaming sinds 1937 naar Zénobe Gramme (1826-1901), Belgisch elektrotechnisch ingenieur en uitvinder van de dynamo.

Bebouwd tussen 1904 en 1909, met als eerste en belangrijkste vastgoedproject de bouw van twee rijen van in totaal vierentwintig burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl, een opdracht van de familie Spoelders door Adolphe Mortier. Deze architect tekende in opdracht van de aannemer Alex Van Roey ook voor het later verhoogde burgerhuis op nummer 2, onderdeel van het hoekcomplex met de Cobdenstraat uit 1905. Verder geheel van vijf burgerhuizen in art-nouveaustijl door Louis Hamaide, de belangrijkste vastgoedpromotor in het bouwblok gevormd door Stanleystraat, Zénobe Grammestraat en Cobdenstraat. Twee verbouwde woningen door het bouwbedrijf “Antwerpsche Bouwnijverheid” naar ontwerp van Louis Hendrikx uit 1908-1909 op nummers 24 en 40.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1905#1529 (nummer 2), 1908#1297 (nummer 24) en 1909#882 (nummer 40).

Auteurs :  Braeken, Jo