Dobbelhuizen

Beschrijving

Tussen Tichelrij en 't Veer. Aanvankelijk zogenaamde "Tichelrij" en slechts aan één zijde bebouwd. Huidige benaming vanaf het midden van de 17de eeuw, ook na bebouwing aan de overkant. Straat met gebogen verloop en weinig interessante bebouwing, namelijk gewone 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels van twee tot drie bouwlagen en dito traveeën (nummers 10-12, 25, 27, 31 en 37).

Enkele panden verbergen een oudere kern, onder meer nummer 35: met muurankers, vernieuwde gevelbekleding, twee bouwlagen en vier traveeën onder steil zadeldak (pannen); nummer 39: gecementeerde puntgevel met aangepaste muuropeningen.

Vanaf de Dijle zijn een aantal verwaarloosde oudere panden zichtbaar namelijk uiterst rechts van 't Veer een manke achterpuntgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw (?) met gedeeltelijk bewaarde kruiskozijnen en een gedicht rondboogpoortje met imposten en sluitsteen. Tegen de linkerzijgevel van nummer 1: Onze-Lieve-Vrouwebeeld, volgens F. Berlemont uit het einde van de 16de eeuw. Moeder en Kind beiden met kroon, onder gebogen baldakijn.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde