Frederik de Merodestraat

Beschrijving

Genaamd naar Frederik de Merode (geboren te Maastricht in 1792 - gewond te Berchem tijdens de Belgische revolutie en gestorven te Mechelen in 1830). Vanaf de 13de eeuw de zogenaamde "Koeistraat", lopend van de Grote Markt naar de stadsvest met Koepoort (uit de 13de eeuw; afgebroken in 1808) waarlangs het hoornvee werd binnengebracht. Over de thans overwelfde Melaan lag eertijds de "Grote Coebrugghe" of "Trektangbrugh".

Historisch belangrijke straat. In 1500 werd het "Standonckcollege" opgericht, later in 1595 omgevormd tot "Groot Seminarie". Tegenover het Sint-Janskerkhof, ter plaatse van de huidige stadsfeestzaal (1884), bevond zich het klooster der geschoeide karmelieten of Onze-Lieve-Vrouwebroeders dat zich uitstrekte tot aan de Veemarkt. Orde sinds 1304 hier gevestigd. Kloostercomplex in 1580 verwoest, heropgebouwd na 1585; kerk ingewijd in 1651. Orde in 1796 verjaagd en gebouwen afgebroken in 1804.

Bepalend voor het straatbeeld is voornamelijk het "Hof van Busleyden", in 1620 omgevormd tot Berg van Barmhartigheid. Een aantal huisnamen en gegevens uit de 17de en de 18de eeuw wijzen onder meer op de residentiële functie van de straat.

Heden heterogene bebouwing: onderbroken scenografie met breed- en diephuizen, met lijst- en topgevels van ongelijke traveebreedten. Stijlvolle oude huizen naast eenvoudige veelal ontpleisterde 19de-eeuwse gevels, onder meer nummers 2, 7, 19, 26, 34, 74, 81 tot 85 en 95, die dikwijls aanpassingen zijn van oude kernen, zie nummers 14, 31, 85 en 87. Enkele bewaarde houten winkelpuien (nummers 7, 42 en 102). Nummer 72: gecementeerd hoekhuis uit de dertiger jaren met fraaie groen geglazuurde pui en opschrift "Beenhouwerij - Charcuterie". Aan nummer 94: bewaard houten baldakijn van verdwenen Heilig Hartbeeld.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde