Geografisch thema

Graaf van Egmontstraat

ID
11945
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11945

Beschrijving

De Graaf van Egmontstraat ligt op de hoofdas (Graaf van Egmontstraat - Kardinaal Mercierplein, Hendrik Consciencestraat) die de oude stad met het station verbindt. Ze werd getrokken in 1837 na de aanleg van de spoorweg Brussel-Mechelen (1835).

De straat werd vernoemd naar het voormalige "Hof van Graaf van Egmont" (1522-1568) gelegen in de Potterstraete, die eertijds liep van de Hanswijkstraat naar de brede Brusselsestraat (heden kort doodlopend zijstraatje van de Hanswijkstraat). Dit hof werd in 1569 ingericht als godshuis voor arme kinderen, het zogenaamde "Sint-Heilwichsgodshuis" of "Putterij", afgeschaft tijdens het Frans bewind, in 1803 ingericht als werkhuis van weldadigheid; praktisch volledig afgebroken in 1839 na de aanleg van de Graaf van Egmontstraat.

Eertijds residentiële straat, heden drukke winkelstraat met homogene bebouwing uit het midden en de tweede helft van de 19de eeuw (nummers 1, 3, 12, 16 en 20), soms aangepast in het begin van de 20ste eeuw (onder meer nummers 5-7) of later.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing

  • Omvat
    Westelijk hoekgebouw

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Graaf van Egmontstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.