Geografisch thema

Hendrik Speecqvest

ID
11949
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11949

Beschrijving

Van het Kardinaal Mercierplein naar het Raghenoplein. In 1851 Potterijvest geheten naar de vroegere "Putterij" (zie Graaf van Egmontstraat). Na 1886 "Van Benedenlei" genaamd, naar de Mechelse natuurkundige P. Van Beneden. Bij de oprichting van zijn standbeeld in 1898 op de Schuttersvest werd dit gedeelte van de Schuttersvest Van Benedenlei geheten. De oorspronkelijke Van Benedenlei kreeg dan de naam Hendrik Speecqvest.

Hendrik Speecq (1781-1852) liet belangrijke goederen na aan de Burgerlijke Godshuizen en droeg zo bij tot de bouw van het bejaardentehuis (1861) op de linkerzijde, afgebroken in de zestiger jaren en vervangen door het nieuwe rustoord, ingehuldigd in 1972.

Eertijds rustige beboomde laan doch heden brede en drukke verkeersweg na de verbinding met de Leuvense Steenweg en met de rest van de ringweg. Homogene bebouwing uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op verscheidene plaatsen vervangen door flatgebouwen. Nog enkele burgerhuizen, meestal van drie traveeën en drie bouwlagen, met al dan niet gedecapeerde lijstgevels, verfraaid door balkons of erkers (onder meer nummer 30-36). De linkerzijde wordt grotendeels ingenomen door het nieuwe rusthuis.

Achter het rusthuis bevindt zich een bakstenen breedhuis uit de 19de eeuw; eertijds wagenhuis (?); heden garage en bergplaats; zeven traveeën en één bouwlaag onder een schilddak (Vlaamse pannen). Voorgevel gemarkeerd door een rondboogarcade van gesinterde baksteen met verwerking van zandsteen voor imposten, sluitsteen en sokkelomlijsting. In 1972 gerestaureerd onder leiding van architecten D.M. Peeters en J. Faes.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eclectisch burgerhuis

  • Omvat
    Oostelijke pleinwand

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hendrik Speecqvest [online], https://id.erfgoed.net/themas/11949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.