Standonckstraat

Beschrijving

Smalle verbindingsstraat met gebogen tracé tussen de Grote Markt en de Frederik de Merodestraat. Voorheen zogenaamd "Steenstraat" naar de gevangenis "Het Steen", dat in uitsprong op de linkerhoek met de Grote Markt stond. Huidige benaming naar Jan Standonck (1443-1594), stichter van het nabijgelegen college voor arme jongens en fraters (1500).

Behouden kleinschalige bebouwing met enkele oudere kernen in verwaarloosde toestand, naast eenvoudige 19de-eeuwse rijhuizen van twee bouwlagen, zie nummers 1 tot 7.

Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie