Tessestraat

Beschrijving

Smalle straat die de Onze-Lieve-Vrouwestraat met de Lange Nieuwstraat verbindt. In de 14de eeuw bekend onder de naam Brabant strate. In de 17de eeuw Tesschestraat genoemd naar het zogenaamde "huis De Tessche" in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Uitzicht bepaald door een blok burgerwoningen links (nummer 9-19) en aan beide zijden door bakstenen afsluitingsmuren met steunberen. Nummer 9-19: gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen; rechthoekige muuropeningen.

Rechtse straatwand getypeerd door afsluitingsmuur geritmeerd door steunberen behorend bij het Scheppersinstituut: opgetrokken uit baksteen en gesinterde baksteen; schouderboogpoort uit de eerste helft van de 18de eeuw in kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin, voorzien van neuten, imposten en sluitsteen).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde