Geografisch thema

Van Beethovenstraat

ID
11995
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11995

Beschrijving

Smalle en donkere gekasseide straat tussen de Guldenstraat en Haverwerf, van oudsher bebouwd met brouwerijen en herbergen. Voorheen zogenaamd "Steenstraat". Huidige benaming sinds 1936, verwijzend naar het woonhuis (van 1699 tot 1739) van de voorouders van Ludwig van Beethoven, vermeld op gevelsteen aan de gebouwen van de brouwerij "Lamot", die heden de straat volledig begrenzen.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :

Aanvullende informatie

Het standbeeld van de 'Van Beethoven’s' staat op de Haverwerf, vlakbij de Van Beethovenstraat. De beeldengroep is zeer recent. Het werk werd vervaardigd door Jean-Paul Laenen en werd ingehuldigd op 11 juni 2011. Het beeld bestaat uit twee delen: de kleine Ludwig houdt een roos achter de rug en kijkt naar zijn grootvader Lodewijk van Beethoven, die een partituur vasthoudt (en die in Mechelen geboren is).
Auteurs : Govaert, Carine
Datum:

Relaties

  • Omvat
    Brouwerij Lamot

  • Omvat
    Stadswoning De Pekton

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Van Beethovenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/11995 (Geraadpleegd op )