Geografisch thema

Van Hoeystraat

ID
11998
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11998

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Volders heergracht" en "Korte Hairgracht" naar de Heergracht die langs deze straat liep. In de 20ste eeuw genaamd naar de toondichter Gustaaf Van Hoey (1835-1913).

De rechterstraatzijde werd grotendeels ingenomen door het voormalige klooster van Muysen dat uitkwam in de Jodenstraat. Deze cisterciënzerpriorij, opgericht te Muysen in de de 14de eeuw, verhuisde in 1580 naar het "Hof van Saxen" aan de Voldersheergracht. Na de godsdiensttroebelen werd onder meer een kerk opgericht (in het midden van de 17de eeuw).

Afschaffing van het klooster in 1783 onder Jozef II. Tijdens het Franse regime verkocht aan P.J. Esperen die de gebouwen afbrak en er een teelthof aanlegde. Enkel de ingangspoort bleef tot 1905 bewaard.

Straat met knik, bebouwd met rijhuizen uit de 20ste eeuw. Begin van de rechterzijde ingenomen door de eclectische kapel van het Cardijninstituut. Linkerzijde voor een deel ingenomen door de gelede muur en achterbouw van de Mariaschool.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984

Aanvullende informatie

 • De Heergracht liep niet alleen langs de Van Hoeystraat; de vliet loopt nog altijd onder de Van Hoeystraat door.
 • Het Cardijninstituut, en dus ook de kapel, maken nu deel uit van de scholengroep 'TSM Mechelen'. De naam 'Cardijninstituut' wordt niet meer gebruikt.
 • De Mariaschool en de Sint-Jansschool in de achterliggende Sint-Jansstraat hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw.
 • Het geboortehuis van componist en directeur van de muziekacademie Gustaaf Van Hoey, naar wie de Van Hoeystraat is genoemd, ligt net om de hoek in de Merodestraat nummer 85.
Auteurs : Govaert, Carine
Datum: 08-12-2013

Relaties

 • Omvat
  Drie reeksen van gelijke burgerhuizen

 • Omvat
  Eclectische kapel

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Is deel van
  Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Hoeystraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/11998 (Geraadpleegd op 20-06-2021)