Van Kerckhovenstraat

Beschrijving

Straat met L-vormige aanleg tussen de Leopoldstraat en het Koning Albertplein en benaming naar de ontdekkingsreiziger Willem-Frans Van Kerckhoven (1853-1892).

Straatbeeld vooraan verminkt door storende hoge bouw (links) en het circa 1972 gesloopte pand "Gesticht van de zusterkens der Armen" (rechts), in 1893 opgetrokken naar ontwerp van architect Ph. Van Boxmeer. Straatwanden voorts begrensd door eenheidsbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Nummers 8 tot 16: sobere lijstgevels van drie bouwlagen en twee tot drie traveeën onder zelfde kroonlijsthoogte; rechthoekige muuropeningen, bij nummer 16 in geriemde stucomlijsting. Nummers 13 tot 19: huizenblok van drie bouwlagen; woonhuizen met gecementeerde lijstgevel van in totaal negen traveeën; getoogde bovenvensters, bij nummers 13 en 15 voorzien van een ijzeren balkonleuning op de bel-etage.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde