Veluwestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé tussen Ganzendries en Korte Pennincstraat, eertijds horend tot het zogenaamde "Kwartier" (zie straatnota De Langhestraat).

Bebouwing heden gekarakteriseerd door overwegend doorsnee-arbeidershuizen van het enkelhuistype uit de 19de eeuw: twee of drie bouwlagen en dito traveeën onder zadeldaken. Bakstenen (nummers 18, 22, 46, 50, 60, 87 tot 95) en bepleisterde gevels (nummer 47); voorts cementbezettingen (nummers 12, 14; nummers 42 en 44 met vensters in geriemde stucomlijsting) en vernieuwde bekledingen met siergevelsteen (nummers 11 en 13). Nummers 12 tot 16, 62 tot 80 en 87 tot 95 zijn typische huizenrijen van twee en een halve bouwlaag met voorgevels van twee traveeën in repeterend schema, onder doorlopende of licht verspringende kroonlijsthoogten.

Enkele burgerhuizen uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw verlevendigen enigszins het eerder monotone straatbeeld, namelijk nummer 15 tot 31, waaronder nummer 29 met sgraffitopaneel en borstweringen verfraaid door middel van gekleurde faiencetegels met bloemmotieven. Nummer 4: verankerde hervoegde bakstenen puntgevel met mogelijk oudere kern; rechthoekige muuropeningen, arduinen plint en lekdrempels, gecementeerde muurbanden.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde