Geografisch thema

Willem Geetsstraat

ID
12008
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12008

Beschrijving

Zogenaamd naar de kunstschilder Willem Geets (1839-1919). Rustige straat, vertrekkend van de Leopoldstraat naar de Vaartdijk, parallel met de Willem Herreyns- en Willem Rosierstraat. De straat is haast volledig afgezoomd met typische doorsneebebouwing uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.

Middelgrote burgerwoningen meestal van drie bouwlagen met sobere bakstenen en deels of geheel gecementeerde lijstgevels horizontaal gemarkeerd door de licht gebogen, rechthoekige of trapezoïdale erker in de bredere venstertravee, zie nummers 6, 7, 9, 22, 24, 27, 37; lichte art-deco-inslag die doorgaans beperkt blijft tot het toepassen van geometrische motieven op de penanten, in het ijzerwerk van de leuningen en de afwerking van de muuropeningen, zie nummers 8, 28, 30, 31, 40, 43, 45 en 47. Van een kwalitatief hoger niveau door de algemene geveluitwerking zijn de nummers 23 en 25. Van een strakkere richting door het sober geometrisch volumespel zijn de nummers 3, 5 en nummers 49-51, als hoekpand met dakverdieping met solarium naar ontwerp van architect J. Lauwers, in de jaren 1930-1940.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De straat werd genoemd naar de schilder Willem Geets, die zijn standbeeld enkele 10-tallen meters verderop heeft, in de Van Benedenlaan, zie https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13771 . Het standbeeld van Willem Geets werd gemaakt door Theo Blickx. Geets heeft niet alleen geschilderd; hij heeft ook verschillende kartons ontworpen voor wandtapijten die door Braquenié geweven werden. Sommige daarvan hangen in de Senaat.
Auteurs : Govaert, Carine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Appartementsgebouw ontworpen door J. Chabot

  • Omvat
    Art-decowoning

  • Omvat
    Burgerhuis ontworpen door Jef Huygh

  • Omvat
    Twee burgerhuizen

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Willem Geetsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12008 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.