Geografisch thema

Willem Herreynsstraat

ID
12009
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12009

Beschrijving

Aan het einde van de 19de eeuw getrokken rechte verbindingsstraat tussen de Leopoldstraat en de Vaartdijk. Genoemd naar de schilder Willem Herreyns (1743-1827).

Grotendeels behouden homogeen straatbeeld uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw: evenwichtig geritmeerde scenografie door de gegroepeerde witbepleisterde, bakstenen of aangepaste gevelwanden op arduinen plint, met twee tot drie bouwlagen en doorgaans twee traveeën, onder overkragende kroonlijst op klossen of modillons en afdekkend zadeldak. Voornamelijk getoogde bovenvensters al dan niet omlijst of verrijkt met stucversiering en sluitsteen (nummers 35 tot 41).

Verschillende gevels zijn op de bel-etage en soms op de bovenste verdieping gemarkeerd door een balkon met typisch gietijzeren leuning, geschraagd door uitgewerkte consoles (zie nummers 25 tot 41 en nummer 32 tot 48). Nummers 33 tot 41 in repeterend schema, vallen op door een bekronende dakkapel of de venstertravee uitlopend op een zolderverdieping. Op het einde van de straat: dwarse doorsnijding van het deels behouden zogenaamde Eggerickxstraatje, afgezoomd met achtergevels van de Vaartdijk.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Willem Herreynsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12009 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.