Zoutwerf

Beschrijving

Linkeroever van de Dijle tussen de Grootbrug en 't Plein. In de de 13de eeuw "werf" genaamd. Toen de stad in 1301 het stapelrecht op zout had verworven, werd deze loskaai Zoutwerf genoemd. Kaaimuur gebouwd in 1389, heden vooraan afgesloten met ijzeren leuningen. Eertijds drukke handelsplaats waaraan onder meer het ambachtshuis der visverkopers "De Zalm" en andere stijlbewuste huizen nog herinneren. Verdwenen ambachtshuis der kordewagenaars en zoutdragers.

De zogenaamde "Lepelaar", (nummer 17), één der mooiste gevels in gotische stijl toegeschreven aan R. Keldermans, werd zwaar geteisterd door de bombardementen van 1944 en is nadien ingestort. De huizen voorbij het Maalderijstraatje werden afgebroken en vervangen door opslagplaatsen. Begin van de kaai geeft een mooi voorbeeld van naast elkaar evoluerende stijlen, namelijk van de gotische houtbouw en traditionele stijl over renaissance en barok naar 18de-eeuws.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde