Steenberghoekstraat

Beschrijving

Deel van de oude gekasseide verbindingsweg van Rumst via Terhagen naar Boom die dwars door het industriegebied loopt.

Lintbebouwing met arbeidershuizen van twee traveeën en anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldak; 19de en eerste kwart 20ste eeuw. Nummer 15 mogelijk met late 18de-eeuwse kern (zie opkamer). Verschillende huizen werden in serie gebouwd (repeterend op spiegelbeeldschema). Zwarte bakstenen, meestal beschilderde lijstgevels op gepikte plint, geopend met rechthoekige vensters en deur; dikwijls met houten lateien en luiken.

Onmiddellijk achter, soms tussen de huizen liggen de droogloodsen, ovens, spoorbaantjes. Nummers 91 tot 107 en 109 tot 119 geplaveide steeg met achterhuizen (noordzijde) en aanhorigheden (zuidzijde). In serie gebouwde arbeidershuisjes (spiegelbeeldschema) zoals hoger beschreven, doch alle met gecementeerde gevel. Typische cité, afhankelijk van nabijgelegen steenfabriek.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Wylleman, Linda