Lambertusplaats

Beschrijving

Zogenaamd naar de patroonheilige van de parochie. Landelijk dorps- of marktplein van de voormalige gemeente Gestel, bij Koninklijk Besluit van 5 mei 1964 gefusioneerd met Berlaar.

Fraaie, oorspronkelijk bewaarde dorpskern met min of meer U-vormig beschikte historische gebouwen: ten noorden de gotische Sint-Lambertuskerk (nummer 2) met omringend, beboomd kerkhof en bijhorende pastorie (nummer 3); aan westzijde de voormalige verblijfplaats van de zogenaamde "maricolen" (nummer 1) en ten oosten een aangepast woonstalhuis (nummer 4).

Aan zuidzijde gebetonneerde baan. Rechthoekig grasplein met bewaarde schandpaal van 1779, opgericht door baron van Gottignies. Arduinen zuil op getrapt voetstuk te midden van gekasseid perkje met vier arduinen paaltjes; gerestaureerd in 1897 waarbij de plaasteren Sint-Lambertus werd vervangen door een eikelvormige bekroning.

Aan westzijde: gekasseide weg naar kerk en kerkhof, laatst genoemde oorspronkeljik volledig omhaagd, sedert het eerste kwart van de 20ste eeuw omgeven door bakstenen muur, geritmeerd door vierkante pijlers met natuurstenen dekplaat. Juist voor het kerhof links: afgepaald perk met 20ste-eeuws beeld van het Heilig Hart op monumentale sokkel met onder meer vuurpotten en halfcirkelvormige bloembak.

• STOCKMANS J.B., Geschiedenis der gemeenten Kessel, Bevel, Nijlen, Emblehem en Gestel, Lier, 1910, p. 376.