Oude Vierschaarstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de herberg "De oude Vierschaar" met wethuis van de heerlijkheid van 's Graven Hazele, voorheen zogenaamd "Vogelenzang" en de "Groene Vierschaar", opklimmend tot het derde kwart van de 17de eeuw (thans nummer 49 doch verbouwd). Een nieuwe herberg "De Groene Vierschaar" werd gebouwd in 1719 aan de toen heraangelegde steenweg naar Kortrijk en verdween bij de verbreding hiervan in 1950. Aanvankelijk slechts bebouwd met enkele boerenhuizen bij de grens met Sint-Martens-Latem. Heden grotendeels verkaveld door villabouw waarbij ook enkele oude boerenhuisjes gerenoveerd werden tot landhuis (onder meer nummer 43).

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 1982, p. 811-813.
  • VAN DEN HEEDE U., Oude herbergen te Deurle, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek VIII, 1978, p. 53-65.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen