Stationsstraat

Beschrijving

Deel van de oude baan naar Baasrode, thans genoemd naar het station dat in 1892 gebouwd werd aan de op 18 mei 1879 ingehuldigde spoorweg Dendermonde-Asse. De verbinding tot Brussel kwam op 15 november 1881 tot stand. Het oude stationsgebouw, een ontwerp van architect De Paepe, verdween in 1974 om plaats te ruimen voor het huidige stationsgebouw. Straat met bochtig tracé van de spoorweg in zuidelijke richting tot het huidige kruispunt met de Kerkstraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat. In 1936 werden enkele huizen in de Stationsstraat gesloopt voor het doortrekken van de Onze-Lieve-vrouwstraat in oostelijke richting tot het Koningin Astridplein. Thans belangrijke commerciële straat met voornamelijk gebouwen uit het interbellum en later.

• PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 16.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke