Vijfhoekstraat

Beschrijving

Vanuit de zuidwesthoek van het Watouplein via een rechte hoek afbuigend naar de Kasteelstraat. Vrij smalle straat met een in- en uitspringende rooilijn respectievelijk ter hoogte van nummer 18 en nummer 15. Laatstgenoemde heeft een afgeschuinde hoek- en deurtravee onder overstek. Aan de westelijke zijde bevindt zich een omwalde beboomde tuin van het voormalige kasteel van 1622, heden vervangen door een herenhuis van circa 1810, echter met een bewaarde toegangsbrug en -poort (Kasteelstraat nummer 1). Voorts omvat de straat grosso modo behouden laat-18de-eeuwse (nummer 18, gedateerd 1799) en 19de-eeuwse dorpsarchitectuur van arbeiders-, burgerwoningen, voormalige winkeltjes en herbergen (nummer 2). Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels, onder meer beschilderd. Veelal behouden kozijnconstructies (nummer 1, 2, 5, 8, 10, 12, 13, 18, 19 en 21), voornamelijk interessant bij nummer 18; paneeldeur, deels beglaasd en voorzien van gestileerd ijzeren hek bij nummer 15; deurbovenlichten met ijzeren ajourwerk bij nummer 10 en nummer 18; winkelramen onder meer in neoclassicistische houten omlijsting (nummer 10) en met drielichtsindeling door middel van ijzeren zuiltjes (nummer 21). Typerende houten dakkapellen bij nummer 20. Enkele vernieuwde bakstenen gevelparementen (nummer 11 en 20). Nieuwe bouw (nummer 3, 9, 14), onder meer een storende brandweerkazerne op nummer 3.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine