Dommelstraat

Beschrijving

In het oostelijke gehucht Sombeke gelegen onderdeel van de vroegere zogenaamde "Leghen heerwegh" of Lagen Heerweg van Lokeren over Waasmunster en Elversele naar Temse. Tevens van west naar oost lopende hoofdas van Sombeke die vanaf het einde van de Stationsstraat leidt tot aan Sombekedries. Dit oude wegtracé is aan de voet gelegen van het uitgesproken Wase paracuestafront te Sombeke. In het deel onmiddellijk aansluitend bij de bewoningskern van Sombekedries komt oudere bebouwing voor. Achterin gelegen boven op de paracuestarug van het Waasland bevindt zich daar een voormalige windmolensite van een houten korenwindmolen waarvan het bijhorende molenaarshuis in het laatste kwart van de 20ste eeuw in traditionele stijl werd herbouwd (nummer 136). Beide komen al voor op een 17de-eeuwse kaart van de heerlijkheid Sombeke naar een origineel van 1641.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 1848.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena