Heidekapelstraat

Beschrijving

Onderdeel van de vroeger zogenaamde "hooghen herrewegh van Gent naer Antwerpen" op de wijk Heide, namelijk het centrale deel ervan binnen deze wijk tussen Oudeheerweg-Heide en Fortenstraat. Straatnaam verwijzend naar de gelijknamige kapel en naar het vroegere heidegebied hier gelegen op de paracuestarug van het Waasland. Het oorspronkelijke bos op deze zandige gronden te Waasmunster degenereerde van in de middeleeuwen tot een typisch heidelandschap. Van in de 19de eeuw evolueerde dit gebied door aanplanting van naaldhout (voor verwarming en mijnhout) naar een beboste zone waar sinds begin 20ste eeuw voornamelijk industriëlen uit Antwerpen, Sint-Niklaas en Brussel een buitenverblijf oprichtten. Nu nog steeds een recreatief wandelgebied met horeca infrastructuur vooral afgestemd op het dagtoerisme en door steeds verder gaande verkaveling een zone geworden met residentiële villabouw.

• DIRIKEN P., Geogids Waasmunster: toeristisch recreatieve atlas van Oost-Vlaanderen.
  • De Oostvlaamse zandstreek, Kortessem: Georeto, 1992, p. 26-27.