Geografisch thema

Heidekapelstraat

ID
12110
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12110

Beschrijving

Onderdeel van de vroeger zogenaamde "hooghen herrewegh van Gent naer Antwerpen" op de wijk Heide, namelijk het centrale deel ervan binnen deze wijk tussen Oudeheerweg-Heide en Fortenstraat. Straatnaam verwijzend naar de gelijknamige kapel en naar het vroegere heidegebied hier gelegen op de paracuestarug van het Waasland. Het oorspronkelijke bos op deze zandige gronden te Waasmunster degenereerde van in de middeleeuwen tot een typisch heidelandschap. Van in de 19de eeuw evolueerde dit gebied door aanplanting van naaldhout (voor verwarming en mijnhout) naar een beboste zone waar sinds begin 20ste eeuw voornamelijk industriëlen uit Antwerpen, Sint-Niklaas en Brussel een buitenverblijf oprichtten. Nu nog steeds een recreatief wandelgebied met horeca infrastructuur vooral afgestemd op het dagtoerisme en door steeds verder gaande verkaveling een zone geworden met residentiële villabouw.

 • DIRIKEN P., Geogids Waasmunster: toeristisch recreatieve atlas van Oost-Vlaanderen.
 • De Oostvlaamse zandstreek, Kortessem: Georeto, 1992, p. 26-27.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hof ter Heide

 • Omvat
  Hotel Lekkerbek

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

 • Omvat
  Landhuis De Ceders

 • Is deel van
  Waasmunster


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heidekapelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/12110 (Geraadpleegd op )