Brandstraat

Beschrijving

Gelegen in het centrum van de gemeente tussen Blauw- en Advokaatstraat. Oorspronkelijk slechts een weg naar het zogenaamde Brandbos waar de armen hout gingen rapen. De eerste bebouwing dateert van de 18de eeuw.

Aaneengesloten bebouwing van kleinschalige arbeiders- en burgerhuizen, uit het vierde kwart van de 19de en uit de 20ste eeuw. Meestal enkelhuizen van twee traveeën, één tot drie bouwlagen en zadeldak. Bakstenen lijstgevels onder andere met aflijnende pilasters, speklagen, soms een baksteenmozaïek (nummers 35 en 37), faienceversiering (nummers 13 en 15), sgraffitopanelen van de Brusselse kunstenaar Paul Cauchie (nummer 25); rechthoekige en boogvormige muuropeningen.

Auteurs: Plomteux, Greet