Neerstraat

Beschrijving

Vanouds bestaande lokale wegverbinding tussen Lokeren en Waasmunster, onderdeel van de Lage Heerweg Gent-Antwerpen. In de buurt van het dorpscentrum komt nog bebouwing voor die specifiek gerelateerd was aan de belangrijke textielnijverheid die hier bestaan heeft. Oprichting van de weverij P. Clement in 1894 aan de straatkant van de Durme nabij de Sint-Barbarakapel. Kort na de overname van dit textielwerkhuis in 1900 door de fabrikant A. Roos kwamen in serie gebouwde arbeidershuizen tot stand in de buurt van de fabriek. Vooral na de overname van de firma Roos in 1930 door schoonzoon Henri de Lovinfosse, die in 1924 te Opwijk de NV Manta stichtte, kende de fabriek een snelle uitbreiding. De dekenfabriek Manta aan de Neerstraat evolueerde tot een uitgestrekt industrieel bedrijf. De vestiging te Waasmunster werd in 1934 zelfs hoofdzetel van het bedrijf N.V. Manta met filialen elders in België. In de jaren 1950 en 1960 zette de expansie van het bedrijf zich nog door. De Mantafabriek te Waasmunster sloot haar deuren in 1986 (afbraak van ex-Mantafabriek- spinnerij gebouwen nu in voorbereiding).

Fabrikant Alexis Roos liet aan de overzijde van de straat in 1902 een grote houten villa in cottagestijl bouwen bekend staand als Kasteel Roos of het Rozenkasteel (volgens oude prentbriefkaarten). Kasteel Roos (nummer 135) werd in 1938 door de toenmalige fabrikant Henri de Lovinfosse afgebroken en vervangen door een grote villa, die in 1951-1952 aanzienlijk werd verbouwd en vergroot naar ontwerp van architect P. A. Pauwels (Kortrijk). Kasteel naar bouwstijl aansluitend bij de gangbare traditionele villabouw met neoclassicistische kenmerken uit de jaren 1950. Het kasteel Roos ligt verscholen in een omringend bebost park.

In 1951-1952 werd nog op initiatief van de Mantafabriek begonnen met de bouw van een woonwijk met tuinwijkhuizen (goedkope koopwoningen) voor hun werknemers (zie Mantawijk). Aan de Neerstraat staande per twee en drie gegroepeerde koopwoningen met voortuin in eenheidsbebouwing (nummers 30-32 /hoek Mantawijk en nummers 34-36-38; 40-42: deel uitmakend van de Mantawijk). Veelal gerenoveerde bakstenen enkelhuizen van twee bouwlagen die nog herinneren aan de verdwenen textielnijverheid.

• Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 13/ Nr. 2; Volume 14/ Nr. 19-30; Volume 15/ Nr. 1-3.
  • COLLIER M. EN RUELENS C., Tuinpark Roos te Waasmunster, in Durme en Scheldeland, VZW Durme, 1992-2, p. 19-21.
  • MOENS B., De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 204.
  • MOENS B., Dossier Waasmunster XXe eeuw, Nieuwkerken, 2000, p. 56, 57, 132, 164.