Smoorstraat

Beschrijving

Gelegen op het gehucht Sombeke (zie Sombekedries) en begrepen in de als dorpsgezicht beschermde ruime omgeving van de Sint-Rochuskerk te Sombeke (MB van 4 mei 1982). De Smoorstraat verbindt de driehoekige met bomen beplante dries gelegen voor de kerk van Sombeke, ook als bovendries bekend, met de zuidwaarts daarvan gelegen benedendries voor het kasteel van Sombeke (zie Kasteelstraat nummers 18, 20, 22). Het kleinschalige karakter van de bebouwing bleef bewaard en omvat voor een deel gerenoveerde dorpshuizen opklimmend tot de eerste helft van de 20ste eeuw van één bouwlaag (zoals nummer 1) of twee bouwlagen (zoals nummer 3) in baksteenbouw onder pannen zadeldak; daarnaast ook jongere woonhuizen met landelijk karakter sommige ter vervanging van een vroeger boerenhuis (zoals nummer 26).