Sombekedries

Beschrijving

Sombeke is de benaming van het gehucht dat volledig excentrisch in het zuidoosten van Waasmunster ligt grenzend aan Elversele. Het gehucht gaat op de gelijknamige heerlijkheid Sombeke terug die al werd vermeld in 1448. De woonkern aan Sombekedries in de Durmevallei aan de voet van de helling gevormd door het front van de Wase paracuesta kwam wellicht al in de middeleeuwen tot ontwikkeling. De kern van Sombeke omvat in feite twee driehoekige driesen die haaks op elkaar staan en waartussen de Smoorstraat de verbinding vomt. Sombekedries vormt de noordelijke dries of bovendries van Sombeke, ook nog "capelledries" geheten en is eigenlijk het centrale dorpsplein. De dries wordt afgelijnd door meerdere oude straattracés die hier samenkomen. De noordzijde van Sombekedries tussen Dommelstraat en Warandestraat maakt deel uit van de van west naar oost verlopende oude verbindingsas Lokeren-Waasmunster-Temse of Lage Heerweg (Gent-Antwerpen). Midden de noordzijde van de bovendries werd de aanvankelijke Sint-Rochuskapel gebouwd op de plaats van een oude windmolen. De zuidhoek van het beboomde plein leidt via de Smoorstraat naar de benedendries, ook "Blauwe Hoek" genaamd; deze ligt voor de ingang van het kasteel van Sombeke (zie Kasteelstraat nummers 18, 20, 22). In dit kasteel verbleven de heren van Sombeke die in 1631 als eigenaar van de aanpalende dries werden genoemd. Als driesdorp samengesteld uit twee driesen bezit Sombeke een uniek karakter. Beide driesen zijn samen met het aangrenzende kasteeldomein beschermd als dorpsgezicht bij MB van 04.05.1982.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • THIRON J., Bijdrage tot de geschiedenis van de schandpaal en de Heerlijkheid van Waasmunster-Sombeke, in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 102, 1999, p. 135-197.
  • VERLAECKT K., Archeologisch inventaris Vlaanderen. Band XI Waasmunster-Sombeke, Gent, 1989.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena