Geografisch thema

Vierschaar

ID
12175
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12175

Beschrijving

Driehoekig oud dorpsplein in de dicht bebouwde kern aan het kruispunt van Kerkstraat met Gentstraat-Hoogstraat. Onderdeel van de dorpskom beschermd als dorpsgezicht bij MB van 16.07.1987. Benaming verwijzend naar de vroegere vierschaar van Elversele en Waasmunster die te Waasmunster zetelde. Het plein deed vroeger onder meer dienst als openbare vismijn en werd vroeger gemarkeerd door een standbeeld met leeuw op voetstuk, evenals de vrijheidsboom en latere kiosk intussen verdwenen. De merendeels aaneensluitende panden van de pleinwanden gaan vooral terug op 19de-eeuwse of in de 19de eeuw samengevoegde oudere huizen van variërende omvang, zoals nummer 12 en nummers 15-16. Door wijzigingen aan de gevels of vernieuwingswerken vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw heeft het plein visueel veel van zijn historisch beeld verloren. Zo bezat het gemeentehuis (nummer 1) een statige neoclassicistische lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw die zeer ingrijpend werd gewijzigd in 1963 architect Renier Janssen; binnenin herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid.

Bij de nieuwe aanleg van het plein door Groep Planning in 1998 verfraaid met een reeks van vier beeldengroepen door Jos Van Acker opgesteld voor een gebogen haag in een smalle gebogen waterpartij.

 • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVII, Gent, 1982, p. 870-871.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Waasmunster

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Huis ten Toren

 • Omvat
  Notariswoning

 • Omvat
  Oorlogsmonument


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vierschaar [online], https://id.erfgoed.net/themas/12175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.