Geografisch thema

Aartrijksesteenweg (Jabbeke)

ID
12177
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12177

Beschrijving

Rechte, brede en drukke steenweg vertrekkende ten zuiden van de dorpskern van Jabbeke vanaf de Gistelsteenweg naar de zuidelijke grens met Zerkegem toe. Daar verder lopend als grens tussen Zerkegem en Snellegem. De steenweg werd aangelegd in 1788. De toenmalige "Heerwegh van Aertrycke naer Jabbeke" werd rechter getrokken en wat nu Zandweg naar Aartrijke en Zandweg naar Zerkegem is, werden onbelangrijke wegen.

Heterogene bebouwing: aansluitend bij de Gistelsteenweg, losstaande eengezins- en twee-onder-een-kapwoningen met de typische rode baksteenarchitectuur van de periode na de Tweede Wereldoorlog. Verder, losse eengezinswoningen in tuin uit het derde kwart van de 20ste eeuw ter hoogte van de verkaveling langs de Oude Stokerijstraat. De oudste woningen langs de straat zijn hoeves en eenvoudige dorpswoningen: zie de hoeves op de nummers 70 en 72 gaan terug op een historische opperhof-neerhofsite, zie nummer 93 is een mooie dorpswoning; een minder intact voorbeeld vinden we op nummer 36, lage gecementeerde woning van het begin van de 20ste eeuw.

Typisch voor de Aartrijksesteenweg zijn de talrijke onverharde wegels die erop uitkomen. Langs de Lange Dreef zijn onder andere houten vakantiehuizen geconcentreerd, een weg nabij de Gistelsteenweg leidt naar een moderne hoeve, langs een weg tussen de steenweg en de Hogendijkenstraat werd een rij eengezinswoningen gebouwd, de "Waterstraat" tenslotte verbindt de Aartrijksesteenweg met de Eernegemweg en biedt toegang tot een oude hoeve, zie Aartrijksesteenweg nummer 91.

Ten westen van de Aartrijksesteenweg bevindt zich de begraafplaats van Jabbeke, in gebruik sinds 1979.

 • DESMEDT M., Casteel malperdu, in Snellinghem, jg. 1, nr. 3, 1988, p. 96-99.
 • PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999, p. 232.
 • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 79

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve d' Oude Stokerij

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Is deel van
  Jabbeke

 • Is gerelateerd aan
  Aartrijksesteenweg (Zerkegem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aartrijksesteenweg (Jabbeke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12177 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.