Caverstraat

Beschrijving

De Caverstraat is een rechte straat die de verbindingsdreef vormt tussen de kerk en het historische kasteeldomein van Jabbeke, het huidige Flamincka Park. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de straat daarom "Kasteeldreef" genoemd. De historische straatnaam is de "Colvestraat", wat zowel vermeld wordt op archiefmateriaal uit de 17de en 18de eeuw.

Het noordelijke deel van de straat is nog steeds afgezoomd met eiken en loopt door een residentiële villawijk. Tegen de dorpskern aan bestaat de bebouwing uit eind-20ste-eeuwse rijhuizen. Tevens zijn hier een aantal gebouwen van het O.C.M.W. gelegen, zoals de kantoren en een sociale woonwijk. Op nummer 8, het gerenoveerde parochiale centrum "Ter Dreve" (vroeger "Ons Huis"), met in de geveltop van het centrale gebouw (1931) een nis met het beeld van Heilige Jozef met kind. Enkele oudere dorpswoningen zijn nummer 7, twee samengevoegde kleine woningen uit het derde kwart van de 19de eeuw met kenmerkend bewaard schrijnwerk; nummer 11, woning van twee bouwlagen uit 1903 met gewijzigde neoclassicistische lijstgevel.

• Info over historische straatnaam: M. Desmedt, februari 2008.