Dorpsstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van Jabbeke, de dorpskern van oost naar west doorkruisend, als oorspronkelijk deel van de Oudenburgse Heirweg, het oudste tracé in de streek. Vanaf de fusie in 1977 wordt de straat "Dorpsstraat" genoemd. Daarvoor gekend als "Hoogstraat" in de eerste helft van de 20ste eeuw. Oudere namen verwijzen naar het tracé als deel van de historische Gistelsteenweg: in de 19de eeuw gekend als "Steenweg van Brugge naar Jabbeke" en "Steenweg leidende van Jabbeke naar Varsenare" en in de 18de eeuw ook "Calsijde van Brugge op Ghistel". Later werd de Gistelsteenweg omheen de dorpskernen geleid, zie huidige tracé van de Gistelsteenweg.

Als hoofdstraat van het dorp bevat de Dorpstraat het gemeentehuis in een verbouwde 19de-eeuwse woning met eenvoudige lijstgevel (nummer 3), de neogotische parochiekerk Sint-Blasius met daar tegenover een typische 18de-eeuwse, als dorpsgezicht beschermde dorpsherberg (zie nummer 13), en een als monument beschermde 19de-eeuwse molenromp van de Molen Kerrebrouck (zie nummers 88-90). Voorts vooral woonhuizen, voornamelijk eind-19de-eeuwse en begin-20ste-eeuwse rijwoningen met lijstgevels: bijvoorbeeld nummer 11, herenhuis met deels verbouwde gevel gebouwd in 1880, nummers 41-43, samenstel van twee identieke, eenvoudige woningen gebouwd in 1867, nummer 39, vaak verbouwde en recent aan de gevel deels vernieuwde 19de-eeuwse voormalige herberg en brouwerij. Verder enkele interbellumwoningen bijvoorbeeld nummers 39-41, woning met pittoreske rode bakstenen puntgevel uit 1933; nummer 18-18c, met meer vooruitstrevende, modernistische lijstgevel. Tegenover de kerk, op het dorpsplein, een nieuwbouwproject dat door zijn grootschaligheid het karakter van de dorpskern schaadt. Verder, talrijke handels- en horecazaken.

• PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999.
  • Info over historische straaatnamen van M. Desmedt, februari 2008.