Duikerstraat

Beschrijving

Doodlopende straat vanaf de Stationsstraat, gelegen tussen de spoorweg en het kanaal Brugge-Oostende. Genoemd naar de "syphon" of grondpomp "Oost Duycker" die ter hoogte van deze straat onder het kanaal Brugge-Oostende doorliep zie Primitief Kadasterplan en kaart Ph. Vander Maelen. Op de kaarten van het kadaster "Straet naar den Steenoven" genoemd, naar de uitbating bij het vroegere kasteel "La Tourelle" op nummers 4-6. Het kasteeltje werd midden 19de eeuw gebouwd door D'Hondt, de uitbater van een steenbakkerij. Ten zuiden van de villa lagen drie langwerpige kleiputten in functie van de steenbakkerij. Het betrof een statig gebouw op rechthoekig grondplan, twee en een halve bouwlaag hoog onder een leien schilddak. In het begin van de 20ste eeuw werd een torentje bij de villa gebouwd. Het kasteeltje werd net voor de Tweede Wereldoorlog gesloopt; met het afbraakmateriaal werd in 1946-47 villa "Wildernis" en een bijhorende conciƫrgewoning gebouwd.

• Kadasterarchief van West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1847/10.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel II, Jabbeke, s.d., p. 213-215.