Kapellestraat

Beschrijving

Straat in de dorpskern van Jabbeke, vanaf de Gistelsteenweg naar de kerk leidend. De straat is wellicht genoemd naar de kapel van de katholieke dorpsschool die in deze straat aanwezig is, zie nummer 12. Verder zijn in deze straat ook het postgebouw en de sporthal ingeplant, beide recente gebouwen in hedendaagse architectuur. Op nummer 1A bevindt zich de pastorie van de Sint-Blasiusparochie, in 1958 gebouwd naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) op de plaats waar sinds begin 17de eeuw een pastorie aanwezig was; de pastorie uit 1729 werd voor deze nieuwbouw gesloopt. Enkele eenvoudige interbellumwoningen, bijvoorbeeld nummer 3, kleine woning met aangebouwde stal onder lessenaarsdak, nummer 10, hoekpand met afgeschuinde hoektravee van 1930.

• PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999, p. 113-117.