Geografisch thema

Kapellestraat

ID
12186
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12186

Beschrijving

Straat in de dorpskern van Jabbeke, vanaf de Gistelsteenweg naar de kerk leidend. De straat is wellicht genoemd naar de kapel van de katholieke dorpsschool die in deze straat aanwezig is, zie nummer 12. Verder zijn in deze straat ook het postgebouw en de sporthal ingeplant, beide recente gebouwen in hedendaagse architectuur. Op nummer 1A bevindt zich de pastorie van de Sint-Blasiusparochie, in 1958 gebouwd naar ontwerp van architect S.R. Smis (Oostende) op de plaats waar sinds begin 17de eeuw een pastorie aanwezig was; de pastorie uit 1729 werd voor deze nieuwbouw gesloopt. Enkele eenvoudige interbellumwoningen, bijvoorbeeld nummer 3, kleine woning met aangebouwde stal onder lessenaarsdak, nummer 10, hoekpand met afgeschuinde hoektravee van 1930.

  • PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999, p. 113-117.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Klooster, kapel en school

  • Is deel van
    Jabbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapellestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.